tiistai 18. syyskuuta 2012

Kaksi vuotta myöhemmin

Kaksi vuotta myöhemmin… Kävelin aurinkoista Aurajoen rantaa ja muistelin hieman vajaan kahden viikon Turun ”vierailua” (työn merkeissä) syksyllä 2010. Se oli hyvää aikaa… Usein kaipaan sitä kovasti. Nyt olin vain käymässä siellä, mutta ehdin sentään tehdä pienen kävelylenkin Aurajoen rannoilla ja keskustan kaduilla. Kyllä Turku on kaunis kaupunki. Olen sen jo ennenkin sanonut, mutta vielä kerran: jos en saisi asua Helsingissä ja Suomenlinnassa, voisin hyvinkin asua Turussa. Silti en ole koskaan aikonut sinne muuttaa, enkä aio nytkään. Kaksi vuotta sitten sää oli melko samanlainen kuin tänäänkin, mutta silloin puissa alkoi jo olla keltaisia lehtiä. Viikonloppu Turussa syksyllä 2010 oli kuitenkin kaunis ja kaikin puolin hieno ja se on jäänyt ikuisesti mieleen.

Nyt istun jo junassa ja olen taas matkalla kohti Helsinkiä ja kotia. Aurinko paistaa, joskin taivaalla on tummia pilviä ja tänäänkin tuulee melko kovaa. Kovin ovat olleet tuulisia menneet päivät ja samaa on sääennustusten mukaan edessä myös tulevina päivinä. Suomi on vielä vihreä, ainakin täällä etelässä. Joissakin paikoissa kukkaistutuksetkin loistavat vielä värikkäinä ja muutenkin kesästä on vielä jotain jäljellä. Suomi on vielä elossa, hengissä… Pian koittaa kuitenkin 6-8 kuukauden pitkä, kylmä, märkä ja pimeä vuodenaika, jonka nimi minulle on syystalvikevät… Silloin (ainakin minusta tuntuu) kaikki kuolee ja väreinä ympärillämme ovat vain harmaan eri sävyt.

Pahoittelen ja pyydän anteeksi sitä, että en vaan pidä tämän maan ilmastosta ja minulla on joka syystalvikevät jopa pieniä vaikeuksia selvitä siitä. En ole itse tätä osaa, fysiikkaani ja luonteenpiirrettäni valinnut. En valita turhasta, eikä se muutu, vaikka millaista asennetta yrittäisin siihen hakea. Eikä pahinta ole pimeys tai kosteus, vaan kylmyys. Minä oikeasti kärsin kylmästä. Jähmetyn ja jäädyn koko ihminen ja se tuntuu pahalta sekä fyysisesti että henkisesti. Mutta älkää huoliko, kyllä minä tässä ilmastossa vielä hengissä selviän… ;) Suomen kesästä pidän, mutta koko muun ajan ilmasto on kamala. En vain pidä siitä ja se siitä…

Nyt kun katselen junan ikkunasta ohi vilahtelevaa maisemaa, huomaan, että kesästä on tosiaan vielä jotain jäljellä ja jos syksy jatkuisi pitkään lämpimänä ja aurinkoisena, sekin voisi olla vielä hyvää aikaa. Kylmyydestä en pidä syksylläkään, mutta kauniit syyspäivät ja ruska ovat minun, niin kuin lähes kaikkien muidenkin mieleen. Silloin luonnossa on vielä värejä… Kauniita värejä.

Suomen ilmasto, jota toisinaan pidän lähes elinkelvottomana, on suurin syy asunnon ostamiseen ulkomailta. Aion tulevaisuudessa tehdä talvistani edes hieman siedettävämpiä ja karata ja paeta kauas pois. Olen tyytyväinen, että asiaan löytyi tällainen, loppujen lopuksi aika helppo ratkaisu. Lähivuosina aion pitää vain lyhyen kesäloman Suomessa ja säästän useamman lomaviikon talveksi. Näin voin sitten oleilla pitempään lämpimässä Floridassa kylmimpään ja synkimpään talviaikaan. Laskelmieni mukaan voin pitää kesälomaa Suomessa 2-3 viikkoa ja olla talvisin Floridassa 4-5 viikkoa. Ja rahatilanteen salliessa on tietysti mahdollista ottaa hieman virkavapaata lisäksi tai jopa muutama kuukausi vuorotteluvapaata.

Silloin kun en itse ole West Palm Beachin asunnolla, olen ajatellut vuokrata sitä muille. Pitkäaikainen vuokralainen olisi hyvä, mutta luultavasti vuokraus olisi kuitenkin lyhyitä pätkiä lomalaisille. Ennen vuokraamista minun on kuitenkin selvitettävä tarkkaan taloyhtiön säännöt ja rajoitukset, mietittävä koko vuokrauskäytäntö varaamisesta maksamiseen ja avainten luovuttamiseen asti sekä selvitettävä miten maksan mahdollisista tuloista veroja Yhdysvalloissa. Niin kauan kuin nämä asiat ovat vielä kesken, en siis vuokraa asuntoa. Toistaiseksi ”lainaan” sitä… Luotettavat ystävät ja tutut voivat käyttää asuntoa ilman korvausta, koska on myös minun etuni pitää asuntoa mahdollisimman paljon asuttuna ja on hyvä, jos joku käy silloin tällöin paikanpäällä katsomassa, että kaikki on kunnossa. 

Palaan vielä asunnon hankkimisen syihin: Ei ilmasto toki ole ainoa syy USA:n asunnon ostamiseen. Se on kyllä tärkein, mutta syitä on useampiakin. Niitä syitä ovat esimerkiksi amerikkalainen kulttuuri ja ihmiset, luonto, meret, kaupungit ja nähtävyydet. Koko kiehtova uusi maailma. Yhtenä suurena tekijänä on myös ammatista johtuva aikainen ”eläköityminen”, joskaan en ole vielä miettinyt mitä teen siinä vaiheessa kun täytän 50-vuotta ja edessä häämöttää vapautuminen työelämästä. Ehkä yhtenä syynä on ollut myös jonkinlainen levottomuus sekä kyvyttömyys ja ehkä jopa haluttomuus juurtua ja jähmettyä yhteen paikkaan. Halu nähdä ja kokea enemmän ja halu mennä eteenpäin. Halu elää elämää… Mutta näistä kirjoittelen enemmän joskus toisella kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ YHDYSVALTOIHIN MATKUSTAVILLE

Palataanpa aivan vuoden alkuun… Niin se vuosi vaihtui taas tälläkin kertaa Suomenlinnassa. Ja tämä vuosi alkoi sellaisella säällä, että minu...