keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Nieuw Amsterdam ajatuksissani

Mainoksista päätellen Matkamessut taitavat taas olla lähellä. Reilut kymmenen vuotta sitten kävin matkamessuilla ehkä kolmena vuotena peräkkäin, kunnes yhtäkkiä havahduin... Aloin miettiä, että viilataankohan minua tässä nyt linssiin... Maksan pääsyliput messuille, jotta erilaiset matkatoimistot ja muut yritykset ja muutamien maiden matkailutoimistot pääsevät mainostamaan ja tuputtamaan tuotteitaan ja matkakohteitaan minulle? Maksan siis itse mainostamisen ja vaivauden vielä itse menemään paikalle? Tämä sama pätee kyllä lähes kaikkiin muihinkin messuihin, ihmiset maksavat siitä, että pääsevät mainostamisen kohteiksi. Ehkä monikin noilta messuilta saa itsekin jotakin ja heille on siitä hyötyä matkoja suunnitellessaan, mutta itse huomasin, että en saa sieltä mitään muuta kuin 10kg muovikassilliset mainoksia! Iso ja painava kasa kiiltäviä mainoksia, jotka ensin pölyttyvät muutaman kuukauden hyllyssä, siirtyvät sieltä sitten laatikkoon ja sitä kautta lopulta roskiin... Myös niiden mahtavien messutarjousten kanssa kannattaa tarkkana: samat matkat saa usein ihan samalla hinnalla normaalistikin netistä ja joskus jopa halvemmalla. Muutenkin internetin aikakaudella tällaiset messut ovat mielestäni aikansa eläneet, mutta jos joku tuntee sieltä jotain saavansa, niin sillloin kannattaa tietysti käyttää tilaisuus hyväksi ja uhrata tuo 16 euroa pääsylippuun.

Minulla lähtöön on aikaa enää muutama päivä. Laskin juuri, että olen lähdössä kymmenettä kertaa Yhdysvaltoihin. Kahden vuoden sisällä jo viidettä kertaa. Edessä on kaikkiaan yhdeksäs pitemmälle suuntautuva ulkomaanmatka kahden vuoden sisällä, jos siis pikku risteilyt jätetään laskuista pois... Tasan kaksi vuotta olen ollut nyt melkein koko ajan likkeellä. Aina menossa tai tulossa. Levottomana, mutta silti niin tasaisen rauhallisena. Hmmmm... Tällä kertaa lähden etsimään itseäni New Yorkista... ;) Ja sen jälkeen lomailen Floridassa.


Finnair Airbus A330-300 take-off

Enpä ole vielä paljon matkaan lähtöä valmistellut, vaikka muistettavaa on tälläkin kertaa melko paljon. Lähes tyhjä (ja tällä kertaa normaalia pienempi) matkalaukku lähtee taas mukaani, mutta eniten muistettavaa on taas kaikessa elektroniikassa... On kameraa ja puhelinta ja USA:n puhelinta ja miniläppäriä ja kaikkiin niihin latureita ja piuhoja ja adaptereita jne... Ja myös papereita pitää ottaa mukaan melkoinen määrä, koska varmuuden vuoksi minun on otettava myös asunto-, pankki- yms virallisia papereita mukaani. Tärkeimmät matkaan liittyvät muistettavat ovat Finnairin eticket, Deltan eticket, Hertzin varausvahvistus, NYC:n hotellin varausvahvistus, Amtrakin junalippu ja tietysti passi. ESTA-maahatulolupa minulla on voimassa ja kävin vaihtamassa U.S. Custmos and Border Protectionin sivuilla netissä saapumislennon. Vielä ennen matkaa pitää muistaa tehdä Finnairin sivuilla netissä check-inn sekä APIS-ilmoitus (henkilötiedot sekä ilmoitus maahantulosta ja ensimmäisestä yöpymispaikasta). Matkavakuutusasiat minun pitää vielä muistaa tarkastaa.

Hieman hankalaksi pakkaamisen ja pukeutumisen tekee se, että olen nyt lähdössä kahteen eri paikkaan, joissa on todella paljon toisistaan poikkeava ilmasto. Floridan eteläosa on trooppista vyöhykettä ja lämpötila näyttää viime päivinä vaihdelleen +21-29 Celsius-asteen välillä. New Yorkissakin lämpötila on ollut plussan puolella, jopa yli kymmenenkin astetta joinakin päivinä, mutta siellä on myös varauduttava kylmään säähän ja jopa koviinkin pakkasiin.

Oikeastaan kaikki taitaa olla maksettu jo etukäteen, joten siitä ei enää tarvitse kantaa huolta muuten kuin korkeintaan joidenkin pikku maksujen osalta. Hinnat kun aina tietysti kaikkia kiinnostavat... Finnairin lentoliput välille Helsinki - New York (John F Kennedy) - Helsinki maksoivat 506 euroa + 1000 Finnairin-kanta-asiakaspistettä. Ilman pisteitä tarjoushinta olisi ollut 560 euroa. Hotelli Midtown Manhattanilla maksoi 66euroa/yö eli se on todella halpa! Junalippu välille New York (Penn Station) - West Palm Beach maksoi 220 euroa. Lippu on melko kallis, mutta hintaan sisältyy hytti sekä lounas, päivällinen ja aamiainen ja tavallaan se korvaa matkan lisäksi yhden hotelliyön. Lentolippu Palm Beach - New York (La Guardia) maksoi 103 euroa. Tälle matkalle tulee nyt siis jonkinverran ylimääräistä hintaa viiden päivän New Yorkin pysähdyksen ja juna-sightseeingin vuoksi.


New York Time Lapse (YouTube soittolista: Florida - WPB - Travel)

Finnair ei ole nyt moneen vuoteen lentänyt suoraan Miamiin, mutta se on viime päivinä mainostanut tarjouslentoja Miamiin yhdellä vaihdolla (New York). Tarjoushinta näyttää nyt olevan 730 euroa. Vuoden ajan olen seurannut säännöllisesti lentojen hintoja ja lähes koko ajan halvin yhdistelmä on ollut Finnair/British Airways + Virgin Atlantic ja hintaa lennoilla on noin 590 euroa. Hinnat tosin vaihtelevat niin paljon koko ajan, että joinakin päivinä joku muu yhteys saattaa olla yhtä halpa tai jopa halvempi kuin Virgin Atlanticin tarjoama yhteys. Lentämällä pääsisi myös suoraan Palm Beachin kansainväliselle lentokentälle; yhdellä tai kahdella vaihdolla ja hinta on heilunut Miamin lentojen ylä- ja alapuolella.

Auton vuokraaminen USA:ssa on melko edullista. Auton vuokraaminen (economy - full size) viikoksi maksaa noin 150-200 euroa vakuutuksineen, rajoittamattomilla maileilla. Kannattaa ottaa selvää autovuokraamojen alennuskoodeista, koska esimerkiksi monien yhdistysten, ammattiyhdistysten yms jäsenetuihin kuuluu alennuskoodi johonkin autovuokraamoon. Vaikka bensan hinta on USA:ssakin noussut, on se silti edullista ainakin Suomen hintoihin verrattuna. Itse varasin tälle reissulle pienen kaksiovisen auton Hertziltä veneilyliittojen alennuskoodilla. viikon + viiden lisäpäivän vuokra vakuutuksineen on noin 300 euroa.


Palm Beach County, West Palm Beach, FL, USA (YouTube soittolista: Florida - WPB - Travel)

Viikonloppuna reissaan vielä pientä kotimaanmatkaa ja sunnuntaina illalla palaan sulkemaan matkalaukun kannen. Maanantaina pitäisikin sitten jo aamupäivällä lähteä matkaan kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää ja sieltä sitten edelleen kohti Nieuw Amsterdamia...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ YHDYSVALTOIHIN MATKUSTAVILLE

Palataanpa aivan vuoden alkuun… Niin se vuosi vaihtui taas tälläkin kertaa Suomenlinnassa. Ja tämä vuosi alkoi sellaisella säällä, että minu...